120x600

Alemdar inşaat

28-11-2014 Şenol SAK
Şenol SAK

Şenol SAK

KENTLER, FUAR ve KÜLTÜR SANAT ORGANİZASYONLARI..

      Sanat fuarları ve büyük sanatsal organizasyonlar kenti kent yapan unsurların başlıcalarındandır.. Tabiî ki burada bahsettiğimiz “sanatsal”  kavramı kesinlikle küçük Anadolu kentlerinde algılanan anlamıyla, geçmişteki panayır eğlencelerinin geliştirilmiş hali, şimdiki Ramazan şenlikleri yada irili ufaklı kasaba festivalleri değildir.. Ya da “POP”üler olanla harmanlanmış, amacı, sonucu, paylaşımı olmayan, bugün yaşanıp yarın unutulacak olan bir eğlence anlayışından bahsetmiyoruz. Burada ifade edilen kalıcı, kurumsallaşmış, sunucusu ve algılayıcısıyla belli bir düzeyi bünyesinde barındıran ve halk tarafından ilgiyle karşılanıp, yöreyi temsil eden, nitelikli etkinliklerden söz ediyoruz.. Neyse ki, bunların birkaç başarılı örneğini, bugün Anadolu’nun bazı kentlerinde görmemiz mümkün... Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, Bodrum Klasik müzik Festivali, Uluslararası Mersin Müzik Festivali, Denizli-Uluslar arası Türkçe Sözlü Müzik Festivali, Sinopale-Uluslararası Sinop Bienali ve Uluslararası Mardin Bienali bunlara verilebilecek en güzel örneklerdir..

 

    Tabii ki bunların dışında ülke nüfusunun yoğunlaştığı üç büyük kentte, halen devam eden ve uzun yıllardan bu yana süregelmiş pek çok nitelikli sanatsal etkinlik mevcuttur.. Geçtiğimiz günlerde, işte bu bahsettiğimiz büyük sanat fuarlarından birkaçı vardı İstanbul’da.. Her yıl düzenli olarak yapılan, ARTIST 2014- 24. ULUSLARARASI İSTANBUL SANAT FUARI,  8-16 Kasım 2014 tarihleri arasında, 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ile eş zamanlı olarak Beylikdüzü-TÜYAP fuar alanında gerçekleşti.. Burada yer alan yüzlerce stand’da, Sanat galerileri, bağımsız sanat grupları, çeşitli inisiyatifler, özel sergi sahipleri ve genç sanatçılar eserlerini sergiledi, çeşitli sanatsal aktivitelerde bulundu ve tüm bu etkinlikleri 500.000’den fazla sanatsever gezdi..

     

 

 Yine bu Fuar benzeri olan ve farklı tarihlerde İstanbul’da yapılan, Contemporary-İstanbul  Uluslararası Sanat Fuarı ve Antrepo’da yapılan Art-İstanbul Sanat Fuarı, İKSV tarafından düzenlenen “İstanbul Bienali”de ülkemizde yapılan nitelikli sanatsal organizasyonlardandır.. Tabii ki buna Ankara ve İzmir’de yapılan büyük sanatsal  organizasyonları, Eskişehir, Adana, Antalya ve Bursa gibi orta ölçekli Anadolu şehirlerinde uzun yıllardan bu yana gerçekleştirilen, diğer farklı ve başarılı organizasyonları da katmak mümkündür..

     

      Yani sonuç olarak, var olan organizasyon bütçelerimiz ve mevcut olanaklarımızı kullanarak yöreyi temsil edecek ve insanlarda “o yer algısı” söz konusu olduğunda, bunu en hızlı şekilde çağrıştıracak nitelikli ve kurumsallaşmış kültürel ve sanatsal organizasyonlar düzenleyebilmek hiçte zor değildir.. Bunun çeşitli ve başarılı örneklerini yukarıda belirttik.. Şehrimiz Bolu’nun mevcut imkanları, Kültürel ve Sanatsal birikimi de buna uygundur.. Ancak, geçmişteki çeşitli zaman dilimlerinde Bolu’da yapılmaya çalışılan, adı ve nitelikleri değişik –Festival, Fuar gb-  pek çok benzer organizasyonun genel olarak bu şartları taşımadığını gördük yaşadık.. Hiçbiri uzun soluklu olmadı, olamadı maalesef.. Bugün aynı kaygıları, 2 senedir yapılan ve son derece büyük ve yeterli bütçeye sahip olmasına rağmen “Köroğlu Festivali” için de görmezden gelmek mümkün değildir.. Bu geniş kapsamlı konuyu da ileride ayrıca başka bir yazıda değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır..

  

    Umudumuz odur ki, bundan sonra Bolu’da, diğer bazı benzer kentlerde olduğu gibi, adına ve birikimine yakışır, uzun soluklu, nitelikli ve uluslararası bir organizasyona sahip olur.. 

 


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Şenol SAK Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları