120x600

Alemdar inşaat

04-02-2015 Şenol SAK
Şenol SAK

Şenol SAK

Kent Tarihimize “SEBİLCİ” Dokunuşu..

       Hani şöyle çok bilinen bir söz vardır.  “Hayatınızda her ne yaparsanız yapın, en iyisini yapın”. derler.. Hayatta başarılı olmanın, doğru ve kalıcı işler başarmanın altın kuralıdır bu bence ve çok inanmışımdır bu söze..

 

   Mimar olarak mesleğinde yaptığı  çalışmalar ile ismini sıklıkla duyduğumuz sayın Semih Dimicioğlu’nun, şehrimiz Bolu konusunda yaptığı kültürel çalışmalarını da zaman zaman ilgiyle izliyoruz, konuya yakından bilenler olarak..  Kültüre ve tarihe olan ilgisi-merakı  zamanla kendisini “Bolu” konusunda hatırı sayılır bir birikim sahibi yapmıştır.

 

    İşte bu birikimin bir nevi sonucu diyebiliriz aslında “Sebilci’nin doğuşunu.. “SEBİLCİ Bolu Kültür Derneği”, Semih Dimicioğlu’nun ve bu konularla alakalı bir grup arkadaşının başlattığı çalışmalarla 2011 yılında kurulmuş..

 

   Adını Taş handaki “Eskici Baba Türbesi”nin bulunduğu arsanın sahibi Sebilci Mehmed Vakfından alan derneğin ilk faaliyeti, yıllardır duvarların arkasında yatan Eskici Baba Türbesini halkın ziyaretine açmak olmuş.

  Bu amaçla iki taş han arasında kalan Sebilci Mehmed  Vakfı’na ait 24 no’lu parselin kuzeyine bitişik Yukarı Taş han’daki 16 no’lu dükkanı Vakıflar Genel Müdürlüğünden kiralamış. Türbeye geçişi taş handan yaparak, Taş han sayesinde türbeye ulaşmayı;  türbeye ziyaret ile oluşacak insan trafiği ile de türbeler sayesinde Taş han’ın ticaretini arttırmayı hedeflemiş ve sonrasında türbeye bu dükkândan bir kapı açılmasıyla ilgili proje koruma kurulundan onaylatılmış,16 no’lu dükkân içinden kapı açılmış, kapı ve kabirlerle mekan taş hanların yapısı ile uyumlu bir şekilde düzenlenerek inşaat tamamlamış.

 

    Dernek,  2012 yılında sayıları ülke genelinde gittikçe azalan “arasta”lardan biri olan Gerede arasta çarşısı yıkılarak yerine AVM (Alış veriş merkezi)  yapılmak istenmiş arasta’nın yıkılmaması için çalışmalarda bulunmuş bu projenin durdurulmasında önemli bir rol oynamış. Sebilci derneği 2013 yılında ise, yıkılarak yerine yeni bina yapılmak istenen tarihi ve kültürel değeri mahkemece kanıtlanmış Kızılay Hamamının yıkılmaması konusunda çalışmalarda bulunmuş..

   Derneğin kurulmasıyla birlikte yoğun bir çalışma temposu başlamış ve bu çalışmaları halka yansıtacak, konuyla ilgili ilgisiz herkesin haberdar olabileceği bir yayın organı olan “SEBİLCİ” adlı derginin de yayın hayatına başladığını görüyoruz.. Periyodik olarak yayınlanan ve her sayısında farklı bir konunun hem teknik, hem tarihi ve hemde sosyolojik yönleriyle irdelendiği yayının tanıtımında, Dernek amacı olarak şu ifadelere yer veriliyor..”Dernek, Bolu’da ve çivarında yaşamış uygarlıklara ait eserlerin, din, dil ve milletlerine bakılmaksızın bilinmesi, ortaya çıkartılması, korunması ve Bolu kültürüne kazandırılması, bu kültürün ülkemizde ve tüm dünyada tanıtılması amacı ile kurulmuştur. Dernek bu amacı gerçekleştirme konusunda kendini Bolu halkı adına sorumlu ve yetkili kılmıştır..”

   Şu ana kadar yedi sayısı yayınlanan dergide Bolu kültürel dokusu bölge bölge tanıtılmakta Bolu halkına tarihi ve kültürü sevmek ve koruma bilinci verilmeye çalışılmaktadır. Dergi aynı zamanda derneğin arşivinde bulunan eski Bolu fotoğraflarını bir araya getirerek geleceğe yönelik önemli bir görev ortaya koymaktadır..

 

   “Sebilci Bolu Kültür Derneği”, Bolu’daki arkeolojik bulgulardan yola çıkarak Bolu’nun arkeolojik dönemdeki yerleşim bölgesi Claudiopolise ait yapıların bilinmesi  ve Claudiopolis kentinin genel yerleşiminin ortaya çıkartılmasına ilgili çalışmalar yapmaktadır. Dernek,  Claudiopolis’in Bolu’da, ülkemizde ve dünyada tanıtılması, Üniversite ve turizm şehri olma yolundaki Bolu’muzun bu değerlerinin bilinmesi, ortaya çıkarılması, korunması, yaşatılması ve sürdürülebilir turizme kazandırılması konularında çalışmaktadır.

 

Sebilci, bugüne kadar çıkartmış olduğu dergileri ve Bolu’nun tarihi  değerlerini, fotoğraf ve  belgelerini sanal ortamda tüm Bolu halkının hizmetine sunmaktadır. Sanal ortamda ilk olarak “Hisartepe” ve çevresinin 18. Ve 19. Yüzyıl dönemini masaya yatırmış ve her gün bir resim ve bilgi sunmaktadır.

 

    Çalışkanlığı ve Bolu konusundaki kültürel birikimiyle tanıdığımız, sayın Semih Dimicioğlu ve  Sebilci Bolu Kültür Derneği”ni  bu özverili çalışmalarından dolayı kutlar, kendilerinden şehrimizin geleceğe taşınması  konusunda daha nice başarılı çalışmalar beklediğimizi buradan belirtiriz..

 

Teşekkürler sayın Semih DİMİCİOĞLU, Teşekkürler “SEBİLCİ BOLU KÜLTÜR DERNEĞİ”..

 


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Şenol SAK Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları