120x600

Alemdar inşaat

25-10-2020 BOLU

F.Zehra Aydın ;‘Anne karnında Folik Asit eksikliği nedeniyle oluşan bu hastalığın basit bir çözümü var’

Bolu Rotary Kulübü 2020/21 Dönem Başkanı F.Zehra Aydın 25 Ekim Dünya Spina Bifida Farkındalık Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Anne karnında Folik Asit eksikliği nedeniyle oluşan bu hastalığın basit bir çözümü olduğunu söyleyen Aydın; “ Ekmeğe konulacak folik asitle, gebelikte bu ekmeğin anne tarafından tüketimi en kolay çözümdür. Özellikle Belediye’ye bağlı Halk Ekmek üretimi olan illerin bu konuda bir farkındalık yaratması gerekmektedir. Konuyla ilgili yakın zamanda müjdeli haberleri tüm belediyelerimizden alacağımıza dair umutluyum” dedi.

 F.Zehra Aydın ;‘Anne karnında Folik Asit eksikliği nedeniyle oluşan bu hastalığın basit bir çözümü var’
Bİ tur

Bolu Rotary Kulübü 2020/21 Dönem Başkanı F.Zehra Aydın 25 Ekim Dünya Spina Bifida Farkındalık Günü nedeniyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi.  Aydın, Anne karnında Folik Asit eksikliği nedeniyle oluşan bu hastalığın basit bir çözümü olduğunu; Ekmeğe konulacak folik asitle, gebelikte bu ekmeğin anne tarafından tüketiminin sağlanması ile doktora gidemeyen ve Folik Asit tableti kullanamayan anne adaylarının bebeklerinin de bu hastalıktan korunmuş olacaklarını söyledi. Aydın; “Özellikle Belediye’ye bağlı Halk Ekmek üretimi olan illerin bu konuda bir farkındalık yaratması gerekmektedir. Konuyla ilgili yakın zamanda müjdeli haberleri tüm belediyelerimizden alacağımıza dair umutluyum. Yaptığımız ve yapacağımız her faaliyet geleceğimiz çocuklarımız için” dedi.

Spina Bifida Nedir?

Anne karnında oluşan bir hastalıktır. Bebeğin omurgası şekillenirken tam olarak kapanmaz ve bu nedenle halk arasında ‘’Ayrık Omurga Hastalığı’’  olarak da bilinir. Türkiye’de her bin bebekten üçünde görülür. Açık kalan omurların arasından çıkan omurilik ve sinirler bebeğin sırtında bir yumru oluşturur. Bu durum vücuttaki bazı işlevleri kontrol eden sinirlere zarar verir. Çocukta kısmi felç, yürüme problemleri, hidrosefali, bağırsak ve mesane problemleri ilerleyen dönemde skolyoz görülebilir. Hastalığın en büyük nedeninin folik asit eksikliği olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle hamilelik planlayan kadınların en az üç ay öncesinden kadın doğum uzmanına başvurarak folik asite başlaması hastalığın oluşmaması adına çok önemlidir. Hamilelikten en az bir ay önce ve hamileliğin ilk üç ayı boyunca folik asit kullanılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Folik asit alımı ile spina bifida hastalığının önlenmesine katkı sağlanacağı bilim insanları tarafından kanıtlanmıştır.

 

 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER BOLU HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları