120x600

Alemdar inşaat

28-03-2020 SİYASET

“AKP hükümeti vatandaşlarımızı daha fazla borçlandırarak bu süreçten çıkacağını düşünüyorsa yanılıyor”

CHP Bolu il başkanı Kazım Karsu corona virüsü salgını nedeniyle ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal ve politik tablo ile ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. Karsu; “Tüm dünya liderleri vatandaşlarına siz parayı düşünmeyin diyor, bizdeki iktidar ise Millete sabır ve dua telkin ediyor” dedi.

“AKP hükümeti vatandaşlarımızı daha fazla borçlandırarak bu süreçten çıkacağını düşünüyorsa yanılıyor”
Bİ tur

CHP Bolu il başkanı Kazım Karsu corona virüsü salgını nedeniyle ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal ve politik tablo ile ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. Sözlerine geçtiğimiz gün yapılan Kanal İstanbul ile ilgili ihale ile başlayan Karsu;  “ Söz konusu ihale, insanların canlarının derdine düştüğü bir ortamda, son dönemin en büyük kutuplaşma unsurlarından biri haline gelmiş bir konunun aceleye getirilerek aradan çıkartılması olarak düşünülmüşse bu durum hem çok düşündürücü hem de yanlış bir durum olmuştur. Hükümet, Kanal İstanbul gibi tartışmalı ve toplumun geniş bir kesiminin tepkisini çeken bu projeyi en azından şu anda askıya alarak Türkiye’nin gerçek gündemine odaklanmalıdır” dedi.

 

“ Kızılay’ı ortalarda göremediğimizi üzülerek görmekteyim”

 

“Bizim bir Kızılay’ımız vardı” diyen Karsu; “Türkiye corona virüsü salgınıyla savaşırken Kızılay’ı ortalarda göremediğimizi üzülerek görmekteyim. Bu süreçte Irak’a 30 bin maske gönderen, Endonezya'da cami ilaçlayan ve Erbil’de maske dağıtan Kızılay yetkililerine “işiniz bittiyse artık bir zahmet kafanızı ülkemize çevirin, vatandaşımıza karşı sorumluluğunuzu yerine getirin” demekten başka bir şey aklıma gelmiyor” dedi.

 

“Bunun için Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yoktur”

 

 “Virüs salgını kaynaklı ekonomik kriz nedeniyle birçok işletme sorun yaşıyor” diyen Karsu, Maaşlar, çekler, senetler ödenmek zorunda ama işler durmaya başladı. Günü gelen ve ödenemeyen çekler birikiyor. Tahsilâtlar gittikçe yapılamamaya başladı. O yüzden firmalar borcunu ödeyememe riskiyle her geçen gün daha fazla karşı karşıya kalıyor. Bu konuda AKP hükümeti vatandaşlarımızı daha fazla borçlandırarak bu süreçten çıkacağını düşünüyorsa çok büyük bir yanılgı içindedir. AKP- MHP hükümeti artık ekonomik olarak vatandaşlarımızı gerçekten rahatlatacak ekonomik önlemleri almak ve piyasayı rahatlatmak zorundadır. Bunun için Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yoktur. Avrupa ve Amerika’daki ekonomik tedbirlere bakmak yeterlidir. Tüm dünya liderleri vatandaşlarına siz parayı düşünmeyin diyor, bizdeki iktidar ise Millete sabır ve dua telkin ediyor” şeklinde konuştu.

 

“3 ay boyunca elektriğe zam yapılmayacağının açıklanması ülke ekonomisinin ne halde olduğunu gösteriyor”

 

“Petrol , uluslararası piyasalarda düşük fiyatlardan işlem görüyor” diyen Karsu; “ Çin’de ortaya çıkan koronavirüs ve OPEC'de yaşanan gerilim nedeniyle dip seviyeleri gören brent petrolün varil fiyatı 27,39 dolar seviyesine kadar düştü. Durum böyleyken doğalgaz ve elektrik fiyatlarında hükümetin hiçbir indirime gitmemesi hatta indirim yerine 3 ay boyunca elektriğe zam yapılmayacağının açıklanması ülke ekonomisinin ne halde olduğunun net bir göstergesidir. Özellikle böyle bir ortamda dar ve orta gelirli ailelerin elektrik ve doğalgaz fiyatlarında ciddi bir indirime gidilmesi acilen önem arz etmektedir” biçiminde konuştu.

 

“Yeni bir OHAL'i kimse aklından geçirmesin”

 

“ Diğer eksiklik yapılan testlerin azlığıdır” diyen Karsu;  Diğer ülkelere göre test sayımız son derece yetersizdir. Diğer ülkeler kadar test yapamıyoruz. Bizim 15 günde ulaştığımız hasta sayısına Almanya 28. günde ulaşmış. İtalya ise 20 günde ulaşmış. Test sayıları arttıkça hastalığın ne kadar hızla yayıldığı ortaya çıkıyor. Sağlık Bakanı "büyük bir kozumuz var" diyerek milletimizi bir parça tebessüm ettirdi. Mücadele stratejimizi gözden geçirmemiz gerektiği çok açık. Herkes kendini OHAL'ini ilan etsin diyerek milletimizi yeni bir OHAL'e hazırlamaya kimse kalkmasın. Yeni bir OHAL'i kimse aklından geçirmesin. Tek adam parti devletini kurmak için üst üste yapılan hatalar ekonomiyi savunmasız bıraktı. İhtiyat akçesi yendi bitirildi. Kamunun kurumsal yapısı çöktü. Hafızası yok edildi. Yetersiz tedbirler nedeniyle yeni bir işsizlik dalgasıyla karşılaşma riskimiz her geçen gün artıyor. İktidar işin ciddiyetinde değil. Türkiye, korona krizine maalesef çok kötü bir zamanda yakalandı. Ülkemiz kötü bir yönetimin kırıp döktüğü bir ekonomik yapıyla, korona virüsü tsunamisine yakalandı. Kendi ekonomik buhranımızı atlatamamışken, bu salgın felaketiyle karşılaştık. Türkiye, korona krizine yüzde 1’in altında büyüyen bir ekonomi, 8 milyona dayanan işsizler ordusu ve 18 milyar dolar civarına düşen net döviz rezerviyle yakalandı. Tek adam parti devletini kurmak için üst üste yapılan hatalar, referandumlar, seçimler ekonomiyi savunmasız bıraktı. Merkez Bankası’nın kârlarına erkenden el kondu; ihtiyat akçesi yendi, bitirildi. Para ve maliye politikasında manevra alanı bırakılmadı. Kamunun kurumsal yapısı çöktü, hafızası yok edildi, liyakat bitti. Diğer ekonomiler aileleri, istihdamı ve şirketleri korumak için kapsamlı paketler açıklarken, biz kazanılmayan gelirin vergilerini, çalışılmayan işin sigorta primlerini ertelemekle yetinmek zorunda kaldık. Ve bu yetersiz tedbirler nedeniyle yeni bir işsizlik ve yoksulluk dalgasıyla karşılaşma riskimiz her geçen gün daha da artıyor” biçiminde konuştu.

 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER SİYASET HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları