120x600

Alemdar inşaat

14-04-2020 BOLU

“Başarı çıtamızı hep yüksek tuttuk”

Bolu İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, 2020 yılında gerçekleştirecekleri çalışmalar hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Yüceer; “2020 yılında bütün amacımız bir önceki yıla göre daha başarılı ve verimli olmaktır” dedi.

“Başarı çıtamızı hep yüksek tuttuk”
Bİ tur

Bolu İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, Bolu Objektif haber sitesine 2020 yılında gerçekleştirecekleri çalışmalar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu...

 

 

Yaşar bey, 31 Mart 2019 yılında yapılan yerel seçimlerin hemen ardından gerçekleştirilen il genel meclisi başkanlığı seçimlerinde yeniden il genel meclisi başkanı olarak seçilerek büyük bir başarıya imza attınız. Son bir yıllık süreçte ortaya koyduğunuz çalışmalar hakkında bilgiler verir misiniz?

 

Sizinde ifade ettiğiniz gibi 2019 yılı 31 Mart yerel seçimlerinin yapıldığı bir yıldı. 31 Mart yerel seçimleri sonucunda meclisi oluşturan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederek başarılar diliyorum. Bolu İl Genel Meclisi 23 kişiden oluşmaktadır. Bu sayı nüfus sayısına göre belirlenmiş bir sayıdır. 31 Mart yerel seçimlerinde vatandaşın tercihine göre 16 tane AK Parti, 5 tane Cumhuriyet Halk Partisi ve 2 tanede Milliyetçi Hareket partisi olarak şekillendi. Yerel yönetimler seçimleri sonrasında göreve başladık ve yapılan ilk meclis başkanı seçiminde de arkadaşlarımız beni il genel meclisi başkanı olarak seçtiler. Ben buradan bana oy veren ya da vermeyen, bana güvenen ya da güvenmeyen herkese teşekkür ediyorum. Benim için önemli olan bana duyulan bu güveni sarsmadan işimize bakmak, çalışmak ve gayret etmektir. İl Genel Meclisi başkanı sıfatıyla meclisteki tüm arkadaşlarımı temsil ettiğimin bilincinde olarak çalışmalarımızı gerçekleştiriyor, doğru ve mantıklı kararlar alma noktasında arkadaşlarımızla birlikte gayret ediyoruz.  2019 yılı bütçesini, 2018 yılı Kasım ayı bütçe görüşmeleri sırasında oluşturduk ve buna göre yaklaşık 25 milyon lira tutarında köye yönelik hizmetler noktasında ödenek ayırdık. Ekstradan “toplum refahı “adı altında bir 10 milyonluk ödenek daha gelmişti. KÖYDES ödeneği noktasında başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililerimize teşekkür ediyorum. 32 milyon lira tutarında da bir KÖYDES ödeneğimiz geldi.  Yani yaklaşık 70 milyon liralık bir ödenekle Bolu’nun 9 ilçe, 3 belde ve toplam 487 köyde çalışmalarımızı sürdürdük. Burada bizim çalışma mantığımız şu şekilde oluşmaktadır; İl Genel Meclisi mantığı içinde 9 ilçemizi temsil eden arkadaşlarımız var burada… Her bir ilçenin kendi yetkilisi var. Her ilçe kendi kararını kendi alır. Sıcak asfalt mı yapacak? Kanalizasyon mu? İçme suyu mu? Yani ödeneklerini hangi noktada kullanacaklarsa biz o konuda kendilerini destekleriz.  Nitekim 2019 yılında da öyle oldu. Bu konuda da yaklaşık 350 kilometreye yakın bir yol çalışmamız oldu. 1.kat, 2.kat ve sıcak asfalt olmak üzere… Bazı köylerimizdeki kilitli parke taşı çalışmaları, kanalizasyon çalışmaları, içme suyu, şebeke, isale hattı ve su deposu gibi çalışmalarımız oldu. Dolayısıyla 2019 yılında programlanan her şeyi sene sonu itibari ile bitirmiş olduk. Ben bu konuda emeği geçen il genel meclisi üyesi arkadaşlarımıza, Sayın Valimize, kaymakamlarımıza, genel sekreterimize, muhtarlarımıza ve tüm teşkilat mensuplarına teşekkür ediyorum.

 

 

“ Biz muhtarlarımızla adeta bir mesai arkadaşıyız”

 

Onlarla birlikte aynı hedefe koşuyoruz. Onların eksiğini ve ihtiyacını kendi eksiğimiz ve ihtiyacımız olarak görerek imkânlar dâhilinde gidermeye çalışıyoruz. Ben merkez ilçenin il genel meclisi üyesiyim. Genel anlamda il genel meclisi başkanıyım ama icraat, çalışma, köyümüzün eksiklerini karşılama noktasında daha çok merkez ilçeden sorumluyum.  Merkez ilçede 6 tane arkadaşız. 3 tanesi Ak Partiden, 3 tanesi CHP’den… Merkez ilçede birlikte çalışıyor ve birlikte karar veriyoruz. Bu açıdan merkez ilçe olarak gerçekten çok başarılı olduğumuzu düşünüyorum.  Her yıl kendi sınırlarımızı zorlayarak, kendi kapasitemizi arttırma noktasında faaliyet göstererek yolumuza devam ediyoruz. Bir önceki yıla göre nasıl daha başarılı olabiliriz? Diye düşünerek çalışmalar yapıyoruz. Eksikler tabi ki bitmedi. -Bütün ihtiyaçları karşıladık- diye bir iddiamız yok ancak tüm muhtarlarımız ile birlikte her köyün ihtiyacını ve sorununu biliyoruz. Bunun için mesai harcıyoruz, çalışıyoruz, gayret ediyoruz.  Dolayısıyla 2019 yılının her şeye rağmen bir önceki yıla göre daha başarılı ve daha verimli olduğunu ifade edebilirim.

 

 

 

İl Genel Meclisi başkanlığı seçimleri 2 yılda bir yapılıyor. 2020-2021 sürecinde yapmayı planlandığınız çalışmalar ile ilgili olarak neler söylemek istersiniz?

 

 6 yıldır İl genel meclisinde görev yapıyorum. Dolayısıyla bir deneyimimiz ve tecrübemiz var. 2020 yılının bütçesini oluştururken yeni dönemde seçilen il genel meclisi üyesi arkadaşlarımızla birlikte Kasım ayında 2020 yılının bütçesini oluşturduk. Yine burada 2019 yılının bütçesinde olduğu gibi 25 milyon lira civarında köye yönelik hizmetlerde kullanılmak üzere ödeneğimizi ayırdık. Bunlar yine merkez tarafından belirlenmiş ve kabul edilmiş kriterler çerçevesinde ilçenin köy sayısı, ilçenin köy yolu, ilçenin nüfusu oranında ayrılmış olan ödeneklerdir. Şu anda KÖYDES ödeneğini bekliyoruz. Ekstradan bir ödenek noktasında da bir beklentimiz var ama gelir mi? gelmez mi?  bilemiyorum. Bunlarda belli olduktan sonra her ilçemiz az önce ifade ettiğim gibi kendi eksiklikleri doğrultusunda programını yaparak yoluna devam edecek.  Bizim bu noktada genel hatlarıyla yapmak istediğimiz husus şu; 1.derecede grup yollarının sıcak asfalt olması noktasında gayret ediyoruz.

 

 

Bunu yaparken de önce altyapısını tamamen hazır hale getirerek çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Şu anda sazak içi grup yolumuz var. En büyük anlamda orası kaldı. Orasının altyapısını tamamen hazır hale getirdik. İmkânlar oranında yapabildiğimizin en fazla sıcak asfaltı buraya yapacağız. İkinci husus olarak şunu söyleyebilirim.  Bolu Merkez ilçe olarak havza bazında tüm ilimizin ana kolektör ağımızı bitirdik. Gökçesu yolu üzerinde arıtma sistemimizi kurduk ve şu anda çalışır vaziyette. 2020 yılı içersinde eğer beklediğimiz ödeneklerimiz düşündüğümüz oranda gerçekleşirse öncelikli olarak bu kolektör hattı noktasında arıtma sistemimizin ilavesini kurmayı ve kolektör hattının bağlanmayan kısmını tamamen bağlayarak bu sorunu bitirmek istiyoruz. 2019 yılında 1. kat ihtiyacı olan, kanalizasyon, içme suyu şebeke çalışmaları yapılmış olan köylerdeki köy içi asfalt ya da kilitli parke taşı çalışmalarını bu yıl bitirmek istiyoruz.  İki yıl önce yaptığımız 1.kat asfaltların 2.kat asfalt çalışmalarını tamamlamak istiyoruz. Sonrasında da kanalizasyon eksiği ihtiyacı olan köylerde kanalizasyon, şebeke, isale hattı, içme suyu ve depo eksikliği olan köylerimizdeki bu eksiklikleri de imkânlarımız oranında tamamlamayı hedefliyoruz. Bunu yaparken de var olan kaynaklarımızı ve imkânlarımızı sonuna kadar kullanarak var olan imkân ve kaynaklarımızla “nasıl daha çok hizmet vererek iş yaparız?” gayreti içersinde il genel meclisi üyesi arkadaşlarımızla birlikte karar vererek yolumuza devam ediyoruz. 2020 yılı planlarımız ve çalışmalarımızın bu doğrultuda olduğunu söyleyebilirim.

 

 

“2020 yılında bütün amacımız bir önceki yıla göre daha başarılı ve verimli olmaktır”

 

Meclis başkanlığı olarak bizim buradaki işleyişimiz meclisin gündemini oluşturan ve meclisteki oturumları yönelten bir pozisyondur. Bir de STK’lar da, kamu kurum ve kuruluşlarda ve diğer alanlarda meclis adına hareket ederek, meclisi oralarda temsil etmektir. Hizmet ve icraat noktasında burada görev yapan 23 arkadaşımızın hepsi de bu konuda yetkilidir ve sorumludur. Bu konuları birlikte planlayarak yine birlikte çalıştığımızı söyleyebilirim. Dolayısıyla 2020 yılında bütün hedefimiz ve amacımız bir önceki yıla göre daha başarılı ve verimli olmaktır. 2020 yılının eksiklerin ve ihtiyaçların daha çok karşılandığı bir yıl olarak geçmesi için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Dediğim gibi daha KÖY DES ödeneğimiz şu anda belli olmadığı için bu konularda daha ayrıntılı konuşmayı doğru bulmuyorum. İmkânlar çerçevesinde tespit ettiğimiz tüm eksik ve ihtiyaçlarımızı gidermek için gayret edeceğiz.  

 

 

Geçtiğimiz aylarda yapılan Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında Bütünşehir konusunda bir takım gelişmelerin yaşandığı yolunda bazı duyumlarımız oldu.  Bilindiği gibi İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak çalışması sonucunda, büyükşehir sayısının artırılması yerine, büyükşehir olmayan 51 ilin ‘bütünşehir’ statüsüne alınması formülü ağır basmıştı. Bu kapsamda, hazırlanan taslağa göre, nüfus sınırı şartı olmadan 30 büyükşehrin dışında kalan iller ‘bütünşehir’ sayılacak. Büyükşehirlerde olduğu gibi tüm belde belediyeleri kapanacak ve merkeze bağlanacak. İllerdeki ‘Merkez ilçe’ statüsü son bulacak. ‘Bütünşehir’ uygulamasına geçilecek illerde belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kalkacak. Merkeze bağlı köyler de mahalleye dönüştürülecek. İl özel idareleri aracılığı ile verilen hizmetler ise kaynaklarıyla birlikte il belediyesine geçecek. Şu anda aralarında ilimizin de olduğu 51 ilde İl özel idaresi var. 30 il ise Büyükşehir kapsamında yer alıyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

 

Ak Parti Genel Merkezi, her ay düzenli olarak Ankara’da ki genel merkezimizde Genişletilmiş İl Başkanları toplantısı düzenliyor. Bende parti teşkilat mensubu olarak ve İl genel meclisi üyesi olarak bu toplantılara katılıyorum. Burada değişik konular zaman zaman gündeme geliyor ancak Bütünşehir konusunda şu anda böyle bir gündem yok. Ancak şöyle bir beklenti var; 2024 yılında yapılacak olan yerel yönetim seçimlerinde Bütünşehir yasası düzenlemesiyle yerel seçimlere girileceği noktasında bir beklenti var ama bu daha şu anda gündemde yok. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini önümüzdeki süreçte göreceğiz. Anayasa gereği seçim kanunlarındaki düzenleme seçimden en az 1 yıl önce yürürlüğe girerse seçim ona göre yapılmış oluyor. Normal şartlarda 2024 yılında yerel yönetim seçimlerinin yapılmasını öngörürsek 2023 yılı Martından önce bu kanun yasalaşırsa o zaman karşımıza çıkacaktır. Şu anda böyle çalışma yok ama ihtimaller dâhilinde olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla şu anda gündemde böyle bir durum yok.

 

 

 

“Sayın Valimiz Ahmet Ümit’e ve Sayın İl Genel Sekreterimiz Sırrı Köstereli’ye çok teşekkür ediyorum”

 

İl Özel idaresinin yetki ve sorumlulukları çerçevesinde çeşitli parametrelerde var. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Sırrı Köstereli ve Sayın Valimiz Ahmet Ümit’in bu konudaki katkıları hakkında neler söylemek istersiniz?

 

2005 yılında çıkan 5302 sayılı yasa çerçevesinde bizim ve yetki sorumluluklarımız belirlenmiş vaziyette. İl özel idaresi olarak il genel meclisi il özel idarenin karar organıdır. Bizim aldığımız kararlar çerçevesinde icranın başı Sayın Valimizdir. İl Özel idaresindeki il genel sekreterimiz, Valimiz adına onun yetki ve sorumlulukları çerçevesinde burada görevini sürdürmektir. Bu anlamda meclis olarak başta Sayın Valimiz ve il genel sekreterimiz ile birlikte uyumlu bir şekilde birlik ve beraberlik halinde çalışıyoruz. Bu uyumda zaten başarımıza yansıyor. Öncelikli ben bundan önceki tüm çalışmalarımızda Sayın Valimiz Ahmet Ümit’e, Sayın İl Genel Sekreterimiz Sayın Sırrı Köstereli’ye çok teşekkür ediyorum.  Genel sekreterimizin nezlinde de İl özel idaresinde çalışan başta İl genel sekreter yardımcıları, şube müdürleri ve tüm personelimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 5-6 yıl önce bizim buradaki asfalt kapasitemiz yaklaşık 170 ya da 180 kilometre civarındaydı. Son yıllarda yaptığımız çalışmalarla bunu 400 kilometreye çıkardık. Şu anda il özel idaresi olarak 400 kilometre asfalt atacak kapasitemiz var. Kanalizasyon noktasında gerçekten çok iyi bir noktaya geldik. Kanalizasyonu olmayan köyümüz son derece azaldı. Düşünün 487 köy var. 1150 mahalle var. Yol ağı 4400 kilometre. Devasa bir hizmet ağı var. Hemen hemen her köyde bir çalışma yapıyoruz. Her köydeki bir eksiği ve ihtiyacı gidermeye çalışıyoruz.  Tüm ihtiyaçların ve eksikliklerin giderildiği noktasında bir iddiamız yok zaten. Çünkü hizmet ağı çok geniş. Bu hizmetleri biz başta Sayın Valimiz, Sayın genel sekreterimiz ve onunla birlikte çalışan ekibin gayretleri ve çalışmaları ile yerine getiriyoruz. Örneğin; karla mücadele; bu konuda da hiçbir endişemiz ya da sıkıntımız yok. Sadece merkez ilçe olarak bizim 1000 kilometre yol ağımız var. Kurumumuzda öyle iyi bir organizasyonumuz var ki hangi köyün ne kadar yoluna ve hangi bölgesine karla mücadele ekibi ya da kepçecinin gideceği bellidir. Kar yağdığı zaman ihtiyaç halinde otomatikman herkes devreye girerek yolunu açar. Yani uyumlu, birlik beraberlik halinde güzel bir çalışmamız var. Ben tekrar bütün süreçler içersinde başta Sayın Valimize, il genel sekterimize ve genel sekreterimiz nezlinde tüm özel idare personelimize çok teşekkür ediyorum.

 

 

 

Son olarak Bolu Objektif haber sitesi takipçilerine neler söylemek istersiniz?

 

Öncelikli olarak Bolu Objektif dergisini ve haber sitesini takip eden biri olarak sizlere teşekkür ediyor ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum. İl Genel Meclisi olarak 23 arkadaşız. Meclis çatısı altındaki tüm çalışmalarımızda hiçbir ayrımcılık ya da ötekileştirme yapmadan her bir arkadaşımızın fikrine, düşüncesine 5302 sayılı yasa düzenlemesi ve ilgili gündem maddeleri çerçevesinde büyük bir saygı gösteriyoruz. İl genel meclisi üyesi arkadaşlarımız bu saydığım doğrultuda her türlü fikrini ve düşüncesini kolaylıkla meclis çatısı altında dile getirebiliyor. İl genel meclisi üyesi arkadaşlarımızla kendi görev ve sorumluluklarımız çerçevesinde tüm imkânlarımız ve şartlarımızı zorlayarak işimizin başındayız. Konularımızı takip ediyoruz. Aldığımız kararların, attığımız adımların nasıl ve nerden ses getireceğini iyi hesap ederek görevimizin başındayız. Bize güvenenleri mahcup etmeme adına gayret ederek çalışıyoruz. Bu konuda bize destek vererek güvenen herkese teşekkür ediyorum. Her geçen günün bir önceki güne göre daha iyi ve başarılı olması yönünde gayret ediyoruz. Yarınlar konusunda da ümitli olduğumuzun bilinmesini isteyerek Bolu Objektif dergisi okuyucularına ve Bolu Objektif haber sitesi takipçilerine bir kez daha sevgilerimi ve saygılarımı iletiyorum.

 

 

 

 

 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER BOLU HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları