120x600

Alemdar inşaat

16-06-2020 EĞİTİM

Devletin arazisini çitlerle çeviren köylüler yıkımı engellemek için yol kapattı

Bolu’da yaylalardaki meraların para karşılığında satıldığı şikayeti başlatılan inceleme sonrasında, bahçelerin çevresine kaçak olarak çekilmiş olan tel örgü ve çitler kepçeyle yıkıldı. Arazileri çeviren köylüler çitlerinin yıkımını engellemek için ise yol kapattı.

Devletin arazisini çitlerle çeviren köylüler yıkımı engellemek için yol kapattı
Bİ tur

Edinilen bilgiye göre, Bolu’da merkeze bağlı köylerin yaylalarında bulunan hazineye ait meraların para karşılığında satıldığı ve etraflarının tel örgülerle kapatıldığı şikayeti üzerine Bolu Valiliği inceleme başlattı. İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı yaklaşık 30 kişilik ekiple birlikte, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü ekipleri şikayetin yapıldığı Karamanlı yaylasına gitti. Ekiplerin yaylada yıkım yapacağını öğrenen yüzlerce köylü yaylanın girişinde yolu kapattı. Uzun süre jandarma ve valilik ekipleriyle yaylada yıkım yapılmaması konusunda tartışan vatandaşlar, ekiplerin kararlı tutumu karşısında yolu açmak zorunda kaldı.

Yaylada kaçak olarak bahçelerin etrafına çevrilen çitler kepçeyle tek tek yıkıldı. Bahçesinde ürünleri bulunan köylülere ise, hasatın ardından çitleri kendileri yıkmaları için süre verildi. Yıkımın gün boyunca Paşaköy, Civril, Kızılağıl, Kılıçarslan, Karamanlı, Kürkçüler ve Ağaççılar yaylalarında devam edeceği öğrenildi.

 

 

Bolu Valililiğinden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“At Yaylası çevresinde bulunan meraların tel örgü, çit vb. malzemeler kullanılarak çevrilmek suretiyle işgal edildiği ve hayvanların otlama alanlarının daraltıldığı yönünde alınan ihbarlar üzerine meralardan sorumlu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerimizce mahallinde yapılan incelemeler neticesinde ihbarların doğru olduğu tespit edilmiştir. Yasal olarak Belediye sınırları içinde meydana gelen işgallerin kaldırılması ilgili Belediye Başkanlığının, Belediye sınırları dışındaki işgallerin bertaraf edilmesi ise İl Özel İdaresinin görevleri arasındadır. Söz konusu yaylanın Bolu Belediyesi mücavir alanı içerisinde olması sebebiyle meraların işgal edildiği Bolu Belediye Başkanlığıyla paylaşılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca takip edilen ve “İmar Barışı Kanunu” olarak bilinen mevzuatta belirtilen tarihten önce yapılan yapılar hariç olmak üzere, At Yaylasında 31.12.2017 tarihinden sonra işgal edilen meralardaki çitler ve tel örgüler yasal olarak sorumlu olan Bolu Belediye Başkanlığına ait ekiplerce kaldırılmaktadır. İşgallerin kaldırılması sırasında görev alan kamu kurum ve kuruluşları, ilgili kanunlar çerçevesinde meraların asıl amacına uygun olarak hayvancılık yapan vatandaşlarımız tarafından kullanılabilmesi için görevlerini yapmaktadırlar. Yapılan çalışmalar mevzuata uygun olarak devam etmekte olup konu Valiliğimizce takip edilmektedir.”

 

 

 

 

 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER EĞİTİM HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları