120x600

Alemdar inşaat

24-06-2020 SİYASET

“Güney Çevre Yolu Projesi derhal iptal edilmeli”

CHP Bolu İl başkanı Kazım Karsu, Bolu’nun güneyinde yapılması planlanan ve Bolu’yu ikiye bölecek olan Güney çevre yolu projesinin derhal iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

“Güney Çevre Yolu Projesi derhal iptal edilmeli”
Bİ tur

Konuya duyarlı kesimlerin gerçekleştirdiği imza kampanyasına dikkat çeken Başkan Karsu;” Bolu'nun güneyinde birinci sınıf olarak tanımlanan verimli tarım arazileri bulunuyor. Bu arazilerde mısır, pancar, buğday, patates arpa, fasulye, bezelye, kabak, ıspanak, lahana, salatalık ve domates gibi çok çeşitli ürün yetişebiliyor. Güneyde Karacasu beldesine kadar tarım alanlarının olduğu kentimiz, çok sayıda jeotermal su kaynağı ve kaplıcaya da sahip. Dağlık bölgede Gölcük ve Bolu yaylaları var. Şehir merkezinin kuzeyinde ise otobana kadar yapılaşma hâkim. Kuzey hattında tarım arazisi hemen hemen hiç bulunmuyor. Projeye göre tarlaların ortasına 70 metre genişliğinde ve 12 metre yüksekliğinde bir dolgu ile yol yapılacak. 13 kilometre uzunluğundaki çevre yolunun altında tüneller de yer alacak. En kısası 60 metre. 82 metre uzunluğunda tüneller var. Bu tünellerin genişliği ise 4 metre. Bu genişlikteki bir yerden bazı tarım araçları da geçemez. Bu proje yüzünden tarım arazileri ikiye bölünecek ve çiftçimiz zor durumda kalacak. Tarlanın bir tarafı şehrin bir yanında, diğer tarafı diğer yanında kalıyor. Bu proje, ilimizin en verimli tarım arazilerini yok ettiği gibi köylünün yaşam alanını da etkileyecek. Köylerin arasındaki irtibat kesilecek. Hava ve ses kirliliği artacak. Tam 100 hektar tarım alanımız güney çevre yolu altında kalacak. Bunu matematiksel olarak vurgularsak 145 futbol sahası ediyor” dedi.


“Güney çevre yolu projesi deprem kuşağında olan kentimiz için büyük bir sorun teşkil etmektedir”

 

Bolu’nun aynı zamanda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğuna işaret eden Karsu; “ Eğer Güney çevre yolu projesi yaşama geçerse 1999 depremi gibi bir depremin yaşanması durumunda kentin kuzeyinde yaşayanlarla güneyinde yaşayanların arasında geçiş noktasında çok ciddi bir sıkıntı yaşanacaktır. Panik halinde olan insanların yaşayacağı sıkıntıyı düşünmek bile istemiyorum. O yüzden Güney çevre yolu projesi deprem kuşağında olan kentimiz için bu açıdan da büyük bir sorun teşkil etmektedir” şeklinde konuştu. 


“Bu yoldan geçen araçların büyük bir kısmı dizel araçlar olacaktır”


Güney çevre yolu projesi yaşama geçtiği zaman bu yoldan her gün on binlerce aracın geçeceğini de sözlerine ekleyen Karsu; “ Bu yoldan geçen araçların büyük bir kısmı dizel araçlar olacaktır. Dizel yakıt kullanan araçlar havayı ve çevreyi doğrudan kirletmenin yanı sıra saldıkları karbon emisyonları nedeniyle de ciddi bir tehlike arz etmektedirler. Yolun etrafındaki tarlalarda yetişen meyve ve sebzeler egzoz dumanına maruz kalacakları için kanserojen maddelere yoğun bir şekilde maruz kalacaklardır. Bu kanserojen maddeleri emen meyve ve sebzelerin tüketilmesi insan sağlığı açısından da ciddi bir risk teşkil etmektedir” biçiminde konuştu.

 

“Umarım uyarımız dikkate alınır ve ilimizin tarım alanları yarına kalır”


Başkan Karsu sözlerini şu şekilde tamamladı; “Yapılan imza kampanyalarında her kesimden yurttaşımız bu projeye karşı olduğunu göstermiştir. Buradan Karayolları başta olmak üzere konunun muhataplarına seslenerek bu projenin derhal iptal edilmesi gerektiğini vurguluyorum. Umarım uyarımız dikkate alınır ve ilimizin tarım alanları yarına kalır.” 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER SİYASET HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları