120x600

Alemdar inşaat

07-11-2019 BOLU

İl Genel Meclisinde BEKAB görüşüldü

Kasım Ayı toplantılarının devam ettiği İl Genel Meclisinde Perşembe günü gerçekleşen oturumda Bolu İli Katı Atık Bertaraf Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği (BEKAP) çalışmaları görüşüldü.

İl Genel Meclisinde BEKAB görüşüldü
Bİ tur

İl Genel Meclisinde Kasım Ayı toplantıları Yaşar Yüceer Başkanlığında devam ediyor. Toplantıların Perşembe günü gerçekleşen oturumunda İl Özel İdaresinin ortağı bulunduğu Bolu İli Katı Atık Bertaraf Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği (BEKAP) çalışmalarının hangi aşamada olduğu ve kurulacak tesisin ne zaman faaliyete geçeceğine dair Çevre ve Sağlık Komisyonundan gelen rapor meclis üyeleriyle paylaşıldı.

 

Konuyla ilgili komisyon raporunda, “Bolu İl Özel İdaresi’nin ortağı bulunduğu BEKAB (Bolu İli Katı Atık Bertaraf Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği) Göynük Belediyesi hariç tüm ilçe belediyeleri ve İl Özel İdaresinin ortaklığında 2014 yılında kurulmuştur. Birlik, kurulduğu yıldan bu yana faaliyetini sürdürmektedir. 2014 yılında Bolu Merkeze bağlı Musluklar köyü çevresinde 230 dönümlük bir arazi ormandan tahsis ettirilerek, II. Sınıf düzenli çöp sahası için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu alınmıştır. Ancak bugüne kadar tesisi kurma çalışmaları konusunda somut bir adım atılamamıştır. Bunun en büyük gerekçesi de Bolu İli Katı Atık Bertaraf Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği’nde lokomotif olan Bolu Belediyesi’nin 2008 yılında Güney Koreli bir şirketle 29 yıllığına anlaşma yaparak, günlük 180 ton çöp garantisi verip kendini bağlamasıdır. Bolu Belediyesi dışındaki birlik üyelerinin günlük ortalama 100 ton çöp potansiyeli olduğundan, bu potansiyel yetersiz görüldüğü ve rantabl olmadığından yatırımcı bulunamamıştır. Başka illerden Bolu’ya çöp transferi yapılması konusuna da birlik üyeleri sıcak bakmamıştır. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın enerji politikaları gereği, yenilenebilir enerji destekleme adına teşvikin 2020 yılı 10’uncu ayında sona ereceğinden bu konuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile maddi destek konusunda görüşmeler de devam etmekte olup, birliğin mevcut haliyle çözüm üretme istişareleri de devam etmektedir.” İfadelerine yer verildi.

 

Toplantı, Bolöztur A.Ş. bünyesindeki Karacasu Jeotermal sahası için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı destek programına alınması için proje sunulması ve projenin yürütülmesi için Genel Sekreter Sırrı Köstereli’ye yetki verilmesinin kararlaştırılmasıyla sona erdi.

 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER BOLU HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları