120x600

Alemdar inşaat

05-04-2020 SİYASET

Karsu; 'Evde kal' dediğiniz kişi nasıl geçinecek?

CHP Bolu il başkanı Kazım Karsu, son bir haftada yaşanan yerel ve ulusal gelişmeler ile ilgili olarak önemli değerlendirmeler yaptı. Karsu, hükümete seslenerek; “Evde kal diyorsunuz. Peki, 'Evde kal' dediğiniz kişi nasıl geçinecek? Kapatılan iş yeri sayısı 144 bin 690. Kapatılan iş yerleri dolayısıyla 504 bin kişi işsiz kaldı. Asgari ücret net 2 bin 324 lira. Bu kişilere üç ay asgari ücret tutarında nakit yardım yapılsa yaklaşık 3,5 milyar liralık bir bütçe lazım. Bu para, yardım kampanyasıyla toplanamaz. Oysa Cumhurbaşkanlığı’nın sadece örtülü ödeneği 5 milyar 700 milyon lira. Yani devletin elinde bu iş için kullanabileceği para var ama kullanmıyor, onun yerine yardım kampanyası düzenliyor” dedi.

Karsu; 'Evde kal' dediğiniz kişi nasıl geçinecek?
Bİ tur
İlk olarak, İçişleri Bakanlığının, CHP'li belediyelerin koronavirüs salgını sebebiyle yurttaşlara yardım için başlattığı bağış kampanyasına karşı aldığı kararla ilgili değerlendirmeler yapan Karsu; “Salgın nedeniyle belediyelerimiz bağış kabul etmeye başladı. Bunlar sanırım Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı rahatsız etti. CHP belediyeleri gelirse sosyal yardımlar kesilecek algısı yaratmaya çalışıyorlardı. Tam tersi olduğu görüldü.  Belediye bağışı alır, denetlenir, hesabını belediye başkanı verir. Tuhaf olan şu, herhangi bir sivil toplum kuruluşu devletin hiçbir biriminden izin almadan yardım kampanyası açabiliyor ama belediye açamıyor. Bu aynı zamanda çok komik bir durumdur. Belediyelerimizin bankalardaki hesaplarını bloke etmişler. Ne yaparlarsa yapsınlar, yaşanan tüm sürece rağmen belediye başkanlarımız her türlü yardımı yapıyorlar ve yapmaya devam edecekler. Son olarak Bolu Belediye başkanımız Tanju Özcan’da 4 bin adet gıda kolisini ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırarak sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini sergilemiştir” dedi. 
 
“AKP hükümeti halka vereceği yerde, halktan istiyor”
 
Karsu, hükümete seslenerek; “Evde kal diyorsunuz, gayet güzel. Peki, 'Evde kal' dediğiniz kişi nasıl geçinecek? Kapatılan iş yeri sayısı 144 bin 690. Kapatılan iş yerleri dolayısıyla 504 bin kişi işsiz kaldı. Yaklaşık 3,5-4 milyon kişiye bu süreçte ne verildi? Kredi kartları ne oldu? Bu kişiler nasıl geçinecek? Hiç belli değil. Sokağa çıkma yasağı istendi, yapılmadı. Sayın Erdoğan geçtiğimiz hafta içinde yaptığı konuşmasında "ekonomi ile sağlık arasında sıkıştığını" belirten sözler söyledi. "Türkiye her hâl ve şart altında üretimine devam etmek, çarkların dönmesini sağlamak zorunda olan bir ülkedir" ifadelerini kullandı. Sayın Erdoğan sokağa çıkma yasağını bu nedenle ilan etmiyor, edemiyor. İlan etse, "çarklar" duruyor. Etmese, "salgın artıyor". Yıllardır dilinden düşürmediği "ekonomimiz güçlü" sözü, yardım çağrısıyla adeta iflasını ilan ediyor. Yardım çağrısı aynı zamanda "devlette para yok" anlamı taşıyor. Yok ki, halktan yardım istiyor. Halka vereceği yerde, halktan istiyor. Virüsle mücadelede geldiğimiz yer maalesef burasıdır” ifadelerini kullandı.
 
“Cumhurbaşkanlığı’nın sadece örtülü ödeneği 5 milyar 700 milyon lira”
 
Karsu sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Asgari ücret net 2 bin 324 lira. Bu kişilere üç ay asgari ücret tutarında nakit yardım yapılsa yaklaşık 3,5 milyar liralık bir bütçe lazım. Bu para, yardım kampanyasıyla toplanamaz. Yardım kampanyalarında bugüne kadar toplanan en büyük rakama, 15 Temmuz şehit ve gazileri için düzenlenen kampanyada ulaşıldı: 339 milyon lira! Oysa Cumhurbaşkanlığı’nın sadece örtülü ödeneği 5 milyar 700 milyon lira. Yani devletin elinde bu iş için kullanabileceği para var ama kullanmıyor, onun yerine yardım kampanyası düzenliyor.”
 
“Koronavirüs salgınına rağmen vatandaşlarımız Diyanet'in onayı ile umreye gönderildi”
 
Sağlık Bakanı’nın açıklamalarına bakıldığında hayatını kaybedenlerin büyük bir kısmının umrecilerin oluşturduğunu vurgulayan Karsu; “ Bu vatandaşlarımızın vebali acaba kime aittir?” dedi. Karsu; "Çin'den başlayarak bütün dünyaya yayılan Koronavirüs salgınına rağmen vatandaşlarımız Diyanet'in onayı ile umreye gönderildi. Umre dönüşü bazı vatandaşlar karantinaya alındı ama bunun yanı sıra karantinaya alınmadan evlerine gidenler oldu. Yabancı turistlerin ülkemize girişlerinin kısıtlanmasında da geç kalındı. Hükûmet, Koronavirüs tehlikesine rağmen tedbirleri geç alınca risk kaçınılmaz oldu” şeklinde konuştu.



HABERE YORUM YAZIN

DİĞER SİYASET HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları