120x600

Alemdar inşaat

10-11-2014 Şenol SAK
Şenol SAK

Şenol SAK

Günümüz Türkiye’si Kültür-Sanat Rotası..

Çağdaş ve batılı anlamdaki modern kentlerin vazgeçilmezidir “KÜLTÜR ve SANAT” olgusu.. Kentin ve içerisinde barındırdığı toplumun aydınlık yüzü, adeta tüm güzelliklerini içerisinde barındıran aynası gibidir. Bilinen hiçbir çağdaş kent yoktur ki, kendisini kültürden, sanattan soyutlamış, bünyesinde sanatsal eser veya aktiviteye yer vermemiş.. İşte tüm bunların toplamı zamanla o kentin ortak hafızasını oluşturur, kenti ve toplumu güvenle ileriye taşır.

      Türkiye’de özellikle son 10-15 yıllık dönemde önemli değişimler-dönüşümler yaşandı. Başta ekonomik alandaki ölçek büyümesi, zamanla tüm alanlara yansıdı.. Toplumun Sosyo-Kültürel alanındaki değişim ve dönüşüm ise, elbette ki “Kültür-Sanat” alanında da kendisini gösterdi.. Genç ve çağdaş Cumhuriyet’in değerleri de bundan etkilendi, örselendi..

      Zamanla, Türkiye’deki kent yaşamı da bundan nasibini aldı ve başta Anadolu olmak üzere öncelikle kentlerin fiziki yapısı, ardından da içerisinde yaşayan toplumun sosyo-kültürel profili ve değerleri değişti.. Kentler, kırsaldan ve daha gelişmemiş bölgelerden çok göç aldı.. Farklı kültürler, farklı yaşamlar, farklı değerler kattı ortak benliğine..

       Cumhuriyet’in ilanıyla son yüzyılda yüzü batıya dönük olan “Kültür-Sanat” anlayışımızın, bu son dönemdeki konjüktürel değişimin etkisiyle yönünü tersine çevirdiği de bir gerçektir.. Bunu açıkça, merkezi ve yerel  resmi politikalarda yada çeşitli sivil toplum kuruluşları ile “taraf” olan tüm özel girişimlerde açıkça görmekteyiz.. Özellikle resmi insiyatif kontrolü altında düzenlenen tüm organizasyonlarda, evrensel değerler değil, daha dar bir coğrafyanın ve kültürün değerleri benimsetilmeye çalışılmaktadır..

       Oysa, tarihi çok eskilere dayanan toplumumuz bunları sayısız kez yaşamış, şu anki bu kazanımı karşılığında ağır bedeller ödemiştir.. Sonuçta bugün ulaştığımız ve Cumhuriyet temellerine dayandırdığımız toplum yaşamımız, kültürel ve sanatsal anlamda da dünyada saygın bir yer edinmiş olarak kendisini geleceğe güvenle taşımıştır, taşımalıdır.. Tabiki bu,  çağdaş anlamda iyi yapılanmış, kültür ve sanatın her alanına aynı mesafede ilgi ve sorumlulukla yaklaşan, gerek merkezi yönetimimiz ve gerekse de kent yönetimlerimizle mümkün olacaktır..

Kimdir?

1964 yılında Bolu'da doğdu. ilk, orta ve lise ögrenimini Bolu'da tamamladı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi (A.İ.B.Ü.)- Eğitim Fakültesi, Resim-iş Eğitim Bölümü'nden mezun oldu. Halen Bolu'da eğitimcilik yapmaktadır. 1995 yılından bu yana da, Bolu Belediyesi - Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi- Sanat Yönetmenliği görevini sürdürmektedir. Çalışmalarında, her türlü tekniği kullanan Sak, kendine özgü kurgusuyla "balık" formunu işlemektedir. 1993 yılından bu yana başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere değişik illerde 23 kişisel sergi açtı. 30 dan fazla ülkede, 200'ün üzerinde uluslararası sergi, Bienal ve Trienale katıldı. Ulusal ve uluslararası ödüller aldı. Çalışmaları, uluslararası kitap ve kataloglarda yayınlandı.Değişik ülkelerde sanatsal çalışmalarda bulundu. Yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli özel ve resmi koleksiyonlarda eserleri bulunan Sak, Unesco UPSD (A.I.A.P) Uluslararasi Plastik Sanatlar Dernegi ve GESAM üyesidir.


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Şenol SAK Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Burç Yorumları