120x600

Alemdar inşaat

09-08-2022 BOLU

Başkan Tekemen Kıbrıscık’ın makûs talihini değiştirdi

Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen göreve geldiği günden beri ortaya koyduğu performansla tüm dikkatleri üzerine topluyor. Küçük bir ilçede gerçek bir hizmet devriminin altına imza atan Başkan Tekemen “Kıbrıscık adına elimizden gelen her şeyi yapmanın peşindeyiz. Hiç durmadan çalışmaya devam ediyoruz. Ortaya koyduğumuz projelerin birçoğunu gerçekleştirdik. Kalanlarını da gerçekleştireceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Tekemen Kıbrıscık’ın makûs talihini değiştirdi
Bİ tur

Emin bey, Bolu Belediyesi ile birlikte birçok çalışmanın içersinde olduğunuzu biliyoruz. Son olarak 2 adet dağ evi ile şehir içi kilit taşı ve kaldırımlarının döşemesi noktasında görüşmeleriniz oldu. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

 

Bolu Belediyesi ile kardeşlik protokolü çevresinde gereken desteği fazlasıyla alıyoruz. Diğer yönden bir takım vaatler vardı. 2 adet dağ evinin yapılması ve şehir içi kilit taşı döşemesi gibi. Dağ evlerinin ihalesi yapıldı. İhaleyi Bolu belediyesi aldı. Yerleri belirlendi.  Eylül ayında da 2 adet dağ evinin yapımı tamamlanacak ve faaliyete geçmiş olacak. Şu anda Bolu belediyesinin, Mengen’de kilit taşı döşeme işi olduğu için çalışmaların orada gerçekleştirildiği bilgisi bize verildi. Mengen’de ki çalışmalar tamamlanınca Kıbrıscık’ta taş döşeme işine başlanacak. Protokol gereğince 7 bin metre olacak. Bunun sözünü de aldık. Bunun yanı sıra Kıbrıscık’ta gerçekleştirdiğimiz Kültür festivali ve Zirve yürüyüşü içinde Bolu Belediyesinin ses sistemi, masa ve çadırlar konusunda destekleri oldu.

 

 

Kıbrıscık müzesi çalışmaları için ne kadar çaba sarf ettiğinizi geçmişten çok iyi biliyoruz. Bu konuda gelinen aşamayı bize aktarır mısınız?

 

Kıbrıscık Müzesi konusunda 3 yıldır çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Kıbrıscık ilçemizin geçmişi ve yaşantısıyla ilgili olarak elimizde çok zengin bir materyal oluştu. Burayı düzenlemek için Bolu Belediyesinden de çok ciddi bir destek aldık. Bildiğiniz gibi Cici taksinin oradaki müze boşaltılmıştı. Oradaki vitrinler, Bolu belediyesi tarafından bize tahsis edildi. Onları buraya getirdik. Metal işleri konusunda Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğündeki arkadaşlarımız destek verdi. Müzemizin metal işlerini yaptılar. Raflarını ve ahşap işlerini ise Bolu Park ve Bahçeler Müdürlüğü üstlendi. Gördüğünüz gibi destekler alarak ve çok büyük bir masraf etmeden müzemizin eksikliklerini tamamladık. Daha önce ilçemizde müze için küçük bir yerimiz vardı ama yeterli değildi. Yer çok dardı, hareket imkânı çok zordu. Bir de biz Belediye olarak çalıştırmayı düşünmedik orada. Kıbrıscıklılar derneği var merkezde… Kıbrıscıklılar derneği buranın çalıştırmasını üstlenecek. Takibini onlar yapacak. Çünkü personel yönünden büyük sıkıntılar içerisindeyiz. Orada da ayrıca bir personel bulundurma imkânımız zor. İlçemize yakışan bir müzeyi faaliyete geçirdiğimize inanıyorum.

 

 

Köroğlu Kooperatifi yetkilileri ile birlikte alan köylerinde sulu tarım yapılan alanlarda tarım teşvikleri için görüşmelerde bulunduğunuzu biliyoruz. Üretilen ürünlerin alımı Köroğlu Kooperatifi Konserve Fabrikası tarafından yapılacak. Bu konu da bilgi verir misiniz?

 

Sulu tarıma açılan bölgeler bence Kıbrıscık için tarımsal üretimler açısından önemli bölgeler. İlk dönemde vatandaşlarımızın görmesi açısından 13 dönümlük görsel üretimler yaptık. Vatandaşlarımızın üretimin boyutunu görmesi açısından yaptığımız bu çalışmalar etkisini hemen gösterdi. Çevre köyler tarafından da büyük bir ilgiyle izlendi. Arkasından o bölgelere yine fide desteğini Bolu belediyesi kanalıyla sağladık. Üretim şahıslar anlamında biraz daha arttı. Bu sene Bolu belediyesi ile yine görüştük. Biliyorsunuz, Mantar Kompost Tesisine bağlı olarak bir konserve fabrikası kuruluyor Bolu’da…  Orada üretimi gerçekleştirmek için tarımsal üretime ihtiyaç var.  Bunları değerlendirdik. Sağolsun Tanju Bey, “ Beraber o bölgede fide dağıtımını yapalım, üretici sayısını çoğaltalım, alım garantisi verelim” dedi. O bölgede üreticilere 10 bin fide dağıtıldı, alım garantili sözleşmeler yapıldı. Biz de o ürünün Bolu’ya aktarılması için belediye olarak destek vereceğiz. Amacımız bölgedeki üretimin artırılmasıdır. Güzel bir çalışma olduğuna inanıyorum. Orada sulama noktasında sıkıntılar var. Sulama birliği takip ediyor. Hatlarda sık sık arızalar oluşuyor. O noktada da bizim büyük desteğimiz var, elimizden geleni yapıyoruz. Yeter ki orada üretim gelişsin,  Kıbrıscık’ta bir marka oluşsun peşindeyiz.  Ben verimli olacağına da inanıyorum. Fideler dikildi. Domates, biber, nohut gibi çeşitli ürünler ekildi. Susuz alanda pirinç deneniyor. Bunlar gerçekten de güzel şeyler.

 

 

Köroğlu Dağ evlerinin Avrupa’ya açılması için girişimlerde bulunduğunuzu biliyoruz.  Hatta ilk gruplar gelmeye başladı bile…  Bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

 

Geçmişte dağ evlerinin rezervasyon işlerinde sıkıntılar çekiyorduk. Online sipariş hattını oluşturarak geçici olarak bir şirketle anlaştık. İşin içinde genel tanıtım boyutu olduğu için işletmesini de 2 aylığına onlara devrettik.  Ege ve Akdeniz’de ki büyük turizm firmaları ile çalışan bir şirketti. Bizim tanıtım sayfalarımız oralarda gözükmeye başlayınca tanıtım alanı çok genişledi. Biz bunları kendimiz yapmaya kalksak çok büyük paralar ödeyecektik. Rezervasyon işini verdik. Biz sabit ücretimizi bildik. Onlar, cüzi bir miktar kâr koyup bu işi takip ettiler. Geçtiğimiz Nisan ayında da devraldık. Şu anda gerçekten de talep anlamında çok memnunuz. Avrupa’dan çeşitli gruplar gelmeye başladı. Önümüzdeki aylarda talep daha da artacak gibi görünüyor. Kıbrıscık Dağ evlerine ilgi hem yurt içinde hem de yurt dışında her geçen gün artıyor. Belediyemiz için gerçekten de iyi bir kaynak olacağını düşünüyorum. Bolu belediyesinin yapacağı evlerle birlikte mevcut ev sayımız 17’ye çıkacak. Geldiğimiz de 10 ev olarak almıştık. Şimdi ise 17’ye çıkarmış bulunuyoruz.  Bildiğiniz gibi bu konuda hükümetten herhangi bir destek almıyoruz. Tamamen kendi imkânlarımızla bunu gerçekleştiriyoruz. İmkânlarımız ölçüsünde dağ evlerinin sayısını daha da artırmayı hedefliyoruz. En az 25 tane olması gerektiğini düşünüyorum. Burasıyla ilgili bir gelişim planı da sunduk. Üst tarafta ev sayısını artırıp alt tarafta 120 kişilik bir kamp yeri planlandı. Onu altında da Karavanlar için bir park yeri girişi planlandı. Ankara Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle alanı gerçek boyutlarına kadar çektik. Bayağı geniş bir alana sahip olmuş olduk. Gelişim açısından bayağı yol kat ettiğimize inanıyorum.

 

 

Kıbrıscık ilçesine doğalgaz’ın gelmesi için ne kadar çaba sarf ettiğinizi iyi biliyoruz. Bu konuda somut gelişmeler var.  Bu konuyu biraz açabilir misiniz?

 

Bolu ve ilçelerinde Boru hattı değil de depolama sistemiyle doğalgaz dağıtımı yapılacağını şirket yetkilileri ifade etti. Bizde şirket yetkilileri ile görüştük. Gerekli desteği vereceğimizi ve planlamaya alınması için gerekeni yapmalarını istedik. Orada da maalesef toplumsal bir ayrıştırma yaşadık. İlçemize, doğalgazın geliş tarihi 2026 yılı olarak gözüküyor. Kıbrıscık en sona atılmış durumda. Yine Kıbrıscık orada da üvey evlat muamelesi gördü.  İnşallah “2023 seçimleri bu oyunları bozar” diye düşünüyorum…

 

 

Sosyal medya hesabınız üzerinden önemli mesajlar da veriyorsunuz.  “ Yatmaya değil, yapmaya geldik.”, “Sevimli ilçemizin emin ellerde olduğunu bir kez daha göstermenin mutluluğunu yaşıyoruz” ya da “ Son günümüze kadar ilçemize çivi çakmaktan yorulmayacağız” gibi… Bu konuda ki yorumlarınızı alabilir miyiz?

 

Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin esas amacı bilindiği gibi sosyal belediyeciliktir. Geldiğimizde bir fırın vardı. Hayat şartlarının günümüzde geldiği nokta belli. Büyükşehirlerde bir ekmek 4 ya da 5 liraya satılır hale geldi. Alabilecek olan var, alamayacak olan var. Bu şartlarda halk ekmek gibi örneklere yöneldik ve burayı planladık. Kıbrıscık ekmek fırınında yerel ekmekleri de üretiyoruz. Bir de normal ekmek çıkarıyoruz. Un fiyatlarına rağmen biz burada halkımıza hizmeti amaç edindik. Ben, Kıbrıscık fırınından açıkça söylemek gerekirse kâr beklemiyorum. Vatandaşın ihtiyacını görsün ve oradaki ihtiyacı karşılasın yeter… Benim için önemli olan budur.  Örneğin göreve geldik ve hemen aşevini açtık. Aş evi özellikle cenazelerde hizmet veriyor. Özellikle cenazelerde geçmişte büyük sıkıntılar çekiyorduk. Yemek işini orada çözdüğümüz gibi diğer cenaze hizmetlerini de halkımıza vermeye başladık. Amacımız Kıbrıscıklıların rahat bir şekilde yaşamalarıdır. Sıkıntı çektikleri alanlarda yanlarında olduğumuzu göstermektir. O yüzden “Kıbrıscık emin ellerde” ifadesini kullandık. Herkesin yardımına koşmaya çalışıyoruz. Kültürel anlamda Kıbrıscıklıların yaşamına katkı sağlamak için geziler düzenliyoruz.  Bolu Belediyesinden gelen otobüsü almamızın sebebi de oydu. Türkiye’nin çeşitli yerlerine kültür gezileri düzenliyoruz. Daha önce ilçemizde böyle şeyler yaşanmamıştı.  O yüzden durmadan çalışıp çabalıyoruz. Kardeş belediyelerimiz ile durmadan irtibat halindeyiz. Belediyemizin küçük ihtiyaçlarını oradan temin etmenin peşindeyiz. Bu konuda büyük faydalarda sağlıyoruz. Sağ olsunlar gereken destekleri de veriyorlar.  Örneğin Bandırma belediyesi kültür festivalimize 1 sanatçı 1 ekipman desteği verdi. Ben makamda oturmakla bir şeylerin elde edilemeyeceğine inanıyorum.  O yüzden bu sözleri başkaları için değil kendimiz için söylüyorum. Alınanlar oluyor ama o konu da sıkıntı yok.

 

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

 

Kıbrıscık adına elimizden gelen her şeyi yapmanın peşindeyiz. Hiç durmadan çalışmaya devam ediyoruz. Ortaya koyduğumuz projelerin birçoğunu gerçekleştirdik. Kalanlarını da gerçekleştireceğimize inanıyorum.  “Biz bize yeteriz” diyoruz her zaman.  Çevre belediyelerimizin verdikleri desteklerle bu işi götürmeye çalışıyoruz.  Belediye’yi 560.000 lira parayla devraldık. Arkadan bir de 1,5 milyon lira Sigorta/SSK borçları olduğunu fark ettik. 250 bin lira da vergi borçları olduğunu tespit ettik. Arkasından bir davadan kaybedilen 250 bin lira ödeme de buna eklendi. Yani yaklaşık olarak 2,5 milyon lira gibi bir ekonomik durumla karşı karşıya kaldık. Buna rağmen Kıbrıscık’ta sıkıntı yaratmadan bu işi götürmenin peşinde olduk. Hiçbir zamanda kaygı duymadık. Her şey daha iyiye gidecek. Bunun çabası içerisindeyiz.  “Yatmıyoruz” derken bunları kastediyorum. Ben bu rakamları bugüne kadar telaffuz etmedim ve etmeyeceğim de ama vatandaşın bunu bilmesinde de yarar var.

 

 

 

 

 

 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER BOLU HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları